top of page

Sijne Nauta

Als je vreugde deelt wordt het meer, als je verdriet deelt wordt het minder.

Een verhaal over leven tussen hoop en wanhoop, maar ook over moed en het geloof in een eerlijke en rechtvaardige wereld.


In dit boek beschrijft Sijne Nauta het leven van zijn vader Wybe Nauta.

Dinsdagavond 17 maart 1942 verandert het leven van de driejarige Sijne voorgoed als zijn vader Wybe wordt opgepakt vanwege zijn rol als verzetsstrijder. Als lid van de groep van Gerritsen heeft hij zich onder andere bezig gehouden met het in veiligheid brengen van gestrande geallieerde piloten die gezocht werden door de Duitsers. De eerste nacht van zijn arrestatie brengt Wybe door in de Almelose gevangenis. Daarna wordt hij overgebracht naar het Oranjehotel. In totaal zal Wybe in 8 verschillende gevangenissen en concentratiekampen verblijven, waaronder het enige concentratiekamp in Frankrijk, Natzweiler, berucht om de verschrikkelijke omstandigheden waaronder verzetsstrijders verbleven.

Alle brieven en documenten uit die zwarte periode heeft Yfke, de vrouw van Wybe bewaard in een grote tas. Niemand mocht ooit in die tas kijken en de tas werd ongeopend elke verhuizing meeverhuisd, zelfs na het overlijden van Yfke. Zo kwam de tas op een gegeven moment in handen van Wybe's zoon Sijne Nauta. In 2017 heeft Sijne met enige schroom, de vrijheid genomen om de tas te openen. Vaak kreeg hij een brok in zijn keel en tranen in zijn ogen bij het lezen van wat zijn vader en moeder hebben moeten meemaken in de oorlog. Als eerbetoon aan zijn vader en moeder en voor zijn kinderen en kleinkinderen heeft hij het verhaal uit de tas nu opgetekend.


1e Druk December 2020

Tekst Sijne nauta, Gea ter Heege, Cora de Roon

Vormgeving Cora de Roon

Redactie Gea ter Heege

Drukker !mpressed, Pijnacker

Aantal pagina's 320

Oplage 100

Comentarios


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Volg Orange
  • facebook.png
  • twitter.png
  • linkedin.png
RSS Feed
bottom of page